Egypte

In 1999 ben ik twee jaar werkzaam bij Toerkoop Reisburo de Planeet in Nijmegen als ik in april op studiereis mag naar Egypte. Een land dat ik altijd al hebben willen ontdekken vooral vanwege de geschiedenis en prachtige tempels die je hier kan bezichtigen.  De reis bestaat uit een 5 -daagse Nijlcruise en een paar dagen aan de Rode Zee inclusief een aantal hotel inspecties. Mijn eerste reis naar het Afrikaanse continent. Egypte is jaren lang overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen, Arabieren, Ottomaanse Turken, Fransen en Britten voordat het in 1952 eindelijk onafhankelijk werd. Nadat de president vrede sloot met Israël werd Egypte een populaire vakantiebestemming om te bezoeken vooral door de combinatie van een bezoek aan de Rode Zee. Ik neem je mee op een bijzondere reis door een prachtig land.

8 april 1999 Hurghada
In de middag verzamelen we op de luchthaven bij de Neckermann balie waar onze reisleidster ons op staat te wachten en ik kennis maak met de rest van de groep en mijn kamergenote. 
We vetrekken vervolgens met Air Holland naar Hurghada waar we om 15.30 aankomen. Na de douanaformaliteiten (visum) hebben we een transfer door de woestijn naar Luxor van circa 3,5 uur. In Egypte wordt er door de woestijn altijd in konvooi gereden in verband met de veiligheid. We komen die avond pas heel laat aan in Luxor . Hier gaan we aan boord van de  African Queen ***+.  Dit is een middenklasse nijlschip, niet heel erg luxe maar verder prima. De hutten zijn wel klein maar het is ook maar voor een paar dagen en je bent in principe alleen maar in de hut om er te slapen.  We doen nog een welkomstdrankje aan boord en gaan dan lekker slapen. Morgen staat er een drukke dag op het programma. 

9 april 1999: Luxor
De stad Luxor werd gebouwd op de overblijfselen van het oude Thebe, de historische hoofdstad van het oude Egyptische rijk. Na iedere overwinning en bij iedere triomph werden hier nieuwe grootse tempels gebouwd ter ere van de god Amon-Re. Op de Oostelijke oever bevinden zich de beroemde tempels van Luxor en Karnak. De rivier de Nijl scheidde hier de wereld van van de levenden en de doden. Op de westelijke oever bevinden zich o.a. de beroemde Vallei der Koningen,  de Vallei der Koninginnen, de terrassentempel van Koningin Hatschepsoet en de Memnonkolossen. De Egyptenaren zagen de westoever van de Nijl als het rijk der doden, omdat hier de zon ondergaat en daarom werden ze hier ook begraven zodat ze bij zonsopkomst in het oosten herboren zouden worden. In het dal der Koningen bevinden zich meer dan 65 graftombes, waarvan er 25 van farao’s zijn. De overige graven zijn van andere hoge en belangrijke functionarissen. De stad Luxor is door al deze monumenten en tempels eigenlijk een groot openluchtmuseum. Vandaag staan er dus meteen een aantal hoogtepunten van deze reis op het programma. We bezoeken de Westelijke oever van de Nijl, oftewel de dodenstad van Thebe.  
Na een heerlijk ontbijt gaan we van boord. We ontmoeten onze lokale gids voor de komende dagen. Met een veerboot gaan we vervolgens naar de overkant van de Nijl en met de bus verder naar de Vallei der Koningen. Sinds 1979 staat de Vallei der Koningen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is inmiddels al aardig warm aan het worden als we hier aankomen en omdat er geen enkele schaduw is , is de zon echt brandend heet. In de Vallei der Koningen liggen de graftombes van talloze beroemde farao’s zoals o.a. Toetanchamon. Zijn ongeschonden graf werd in 1922 ontdekt door de Britse Egyptoloog Howard Carter en was een unieke ontdekking. Hierdoor is de Vallei der Koningen één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte geworden en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De meeste kunstschatten zijn helaas weggehaald door grafrovers en wat over is evenals de mummies zijn tentoongesteld in het Nationaal museum in Cairo. Beroemd is natuurlijk het gouden dodenmasker van Toetanchamon. Ondanks de grote hoeveelheid schatten waarmee hij werd begraven, was Toetanchamon geen machtige farao. Doordat hij op jonge leeftijd stierf was er ook weinig tijd om zijn graf te decoreren. In tegenstelling tot andere graven zijn de decoraties daarom minder indrukwekkend en eenvoudiger dan die van andere belangrijke farao’s. Als we naar binnen gaan bij de graftombe komen we via gangen en trappen beneden uit in de grafkamer. In de grafkamer bevindt zich de sarcofaag van Toetanchamon van rood kwartsiet, hierin bevindt zich nog een tweede sarcofaag in de vorm van een mummie. De wanden en plafonds zijn rijkelijk versierd met prachtige en kleurrijke schilderingen en reliëfs met afbeeldingen over de reis naar en het leven in het dodenrijk. Wat opvalt is hoe goed die muurschilderingen nog in tact zijn gebleven. De graftombes zijn niet allemaal opengesteld voor publiek en worden ook afgewisseld omdat teveel bezoekers de kwaliteit van de muurschilderingen kunnen aantasten. Het is echt indrukwekkend om hier rond te lopen en overal de ingangen van de graftombes te zien die in de bergen zijn uitgehakt en de muurdecoraties zijn prachtig. De omgeving is prachtig met rotsen en bergen van lijmsteen.
We bezoeken drie graftombes en reizen dan door naar de terrassentempel van Hatsjepsut gelegen op de heilige plek Deir el-Bahari. Een indrukwekkend monument, gesitueerd tegen een steile rotswand en deels uitgehakt in het Thebaanse gebergte. De tempel is gebouwd door de beroemde faraokoningin ter ere van de godin Hathor. Het tempelcomplex is opgebouwd uit drie enorme terrassen en in het midden leidt een brede trap naar het eerste en tweede terras. Hatsjepsoet was de halfzuster en vrouw van farao Thoetmosis II. Na zijn vroege dood nam zij het tijdelijk over tot haar zoon zoon Thoetmosis III oud genoeg zou zijn om de troon te bestijgen. Het liep echter anders toen Hatsjepsoet iedereen verbaasde toen zij zichzelf in deze periode officieel tot farao benoemde. Dit was zeer bijzonder voor die tijd voor het conservatieve oude Egypte. Ze was 22 jaar farao tot aan haar dood en bouwde meerdere tempels. Deze tempel is architectonisch echter een van de mooiste uit die periode en werd in slcehts 15 jaar tijd gebouwd. Na haar dood werd haar zoon de opvolger en zijn er helaas veel vernielingen verricht en zijn alle inscripties die aan zijn moeder herinnerde verwijderd. 
Twee jaar geleden in 1997 was er bij deze tempel ook een terroristische aanslag waarbij 59 toeristen en 4 Egyptenaren werden gedood nadat ze de tempel bezochten. Twee Egyptische fundamentalistische moslimorganisaties eisten de aanslag op en het hele gebeuren had grote impact op het toerisme naar het land dat voor lange tijd stil lag.  Ondanks dit alles is deze tempel echt indrukwekkend vooral door de unieke locatie. 
Na een bezoek aan deze tempel reizen we verder en zien we even later twee immense massieve standbeelden; de kolossen van Memnon. Het zijn twee beelden van  Farao  Amenhotep III (ca. 1388-1351 v.Chr.) en de enige overblijfselen van een complete dodentempel. De beelden zijn gemaakt van blokken kwartsietzandsteen  uit Caïro die vervolgens 700 km naar Luxor zijn verplaatst en zijn zo’n 18 meter hoog. In de namiddag gaan we terug naar onze boot en genieten we van een dinerbuffet aan boord. 

Zaterdag 10 april 1999
Vandaag bezoeken we de oostelijke oever van de rivier de Nijl. We beginnen met de imposante tempels van Karnak dat bestaat uit een zeer groot complex met een oppervlakte van 40 hectare dat steeds is uitgebreid. Na de piramides van Gizeh is de Karnak tempel de meest bezochte archeologische  bezienswaardigheid in Egypte. Het complex heeft drie hoofdtempels en daaromheen bevinden zich diverse kleinere tempels. Meer dan 30 farao’s hebben hieraan jarenlang een bijdrage geleverd. Hierdoor is er ook een mengelmoes van verschillende bouwstijlen ontstaan. De grootste tempel is gebouwd ter ere van de god Amon en de andere twee aan zijn vrouw Mut en hun zoon Chons. Het complex was ooit het religieuze centrum van het vroegere Thebe. We zien de zeer imposante zuilengalerij die bestaat uit 16 rijen van in totaal 134 enorme zuilen variërend van 13 tot 24 meter hoogte die ook vaak gebruikt zijn als filmdecor. Sommige zuilen hebben een diameter van meer dan drie meter. Bijzonder zijn ook de obelisken van Hatsjepsoet die wel 30 meter hoog zijn en mooi afsteken tegen de de blauwe lucht. In het jaar 323 n. chr sloot het tempelcomplex van Karnak zijn deuren. Egypte behoorde al enkele eeuwen tot het Romeinse rijk en Keizer Constantijn de Grote bekeerde zich in de beginjaren van de vierde eeuw tot het christendom. Hij wilde dat zijn hele rijk bekeerde tot dit geloof en dus werden alle tempels gesloten. De tempels van Karnak en Luxor liggen allebei in de stad en zijn met elkaar verbonden via een zogenaamde ‘Sfinxenallee’.  We beginnen met een rondleiding door het enorme complex van Karnak waarma we de tempel van Luxor bezoeken. Deze tempel is in eerste instantie gebouwd door Amonhotep III (1390-1350 v. chr.) en later uitgebreid door zijn kleinzoon Toetanchamon en Ramses II, de bekendste farao van Egypte. Hij  liet bij de ingang twee granieten beelden van zichzelf neerzetten van circa 16 meter hoogte. De tempel is gewijd aan de drie goden Amon, Mout en Chons. De Luxor tempel is een prachtige tempel in het centrum van de stad. De tempel is lange tijd verborgen geweest onder het woestijnzand. Er werd zelfs een volledig dorp, inclusief moskee bovenop gebouwd. Pas in 1855 werd de tempel weer onder het zand opgegraven en het dorp dat bovenop de tempel was ontstaan, werd afgebroken om de tempel weer zichtbaar te maken. De heilige moskee bleef echter staan en later werden hier ook Christelijke tekeningen ontdekt. Je kan hier dus drie soorten geloven terugvinden en verschillende soorten bouwstijlen. Even verderop zie je de prachtige obelisk van Ramses II. Een copie hiervan staat ook in Parijs op Place de la Concorde. 
Wanneer je in Luxor bent dan is het echt een must om beide tempels te gaan bezichtigen. Een goede gids is dan wel aan te raden zodat je ook meer interessante informatie krijgt over de achtergronden van de tempels en uitleg over alle afbeeldingen van de goden. De tijd vliegt voorbij en we gaan op weg naar het Sonesta hotel waar we een lunch krijgen aangeboden. Dit luxe hotel is prachtig gelegen aan de oever van de Nijl. Uiteraard doen we hier ook een uitgebreide hotelinspectie. We bezoeken hierna nog een aantal hotels in Luxor en lopen ook even in de stad rond. Als de avond valt brengen we opnieuw en bezoek aan de tempel van Luxor die dan prachtig is verlicht. De vele beelden en pilaren zijn verlicht met enorme spots en dat geeft een magisch beeld. We lopen vervolgens nog even door de stad Luxor met zijn smalle steegjes. In de levendige stad is het nog gezellig druk en volop bedrijvigheid; Egyptische kruidenwinkels, kledingwinkels en naaiateliers zijn nog open. Ik zie mannen in lange gewaden lopen die hun handelswaar vervoeren door de straten met door ezels getrokken karren, even verderop staat een groepje mannen druk te kletsen en een man met een kameel is druk naar ons aan het gebaren. Ik zie allerlei muren beschilderd met kleurrijke afbeeldingen en teksten. Ik geniet van dit heerlijke oosterse sfeertje en de vriendelijke bevolking. Het is een mooi einde van een zeer interessante en leerzame dag waarbij ik deze prachtige oude stad een beetje heb kunnen ontdekken. In de avond verlaten we Luxor en varen stroomopwaarts richting Esna. Het echte begin van onze Nijlcruise. Aan boord genieten we van een heerlijk diner en nog een drankje in de bar voordat we lekker gaan slapen. Morgen weer een nieuwe interessante dag op het programma. 

Zondag 11 april 1999 Esna, Edfu en Kom Ombo
Het eerste stadje dat je na Luxor tegenkomt als je richting het zuiden vaart is Esna. Het is bijzonder om over de Nijl te varen, de levensader van Egypte. Langs de oever zie ik kinderen naar ons zwaaien die aan het zwemmen zijn, maar ook veel boeren die druk zijn op hun vruchtbare land. De natuur is ook prachtig en het contrast van het blauwe water van de Nijl met de groene sierlijke dadelpalmen en palmbomen en in de verte het woestijnachtige berglandschap is heel bijzonder. We zien veel Egyptische zeilbootjes en traditionele feluccas varen terwijl we genieten van het Egyptische landschap met een drankje op het dek. 
in Esna bezoeken we de tempel die is gewijd aan de Egyptische goden Chnoem, Heka en Neith. In de periode 305- 50 v. chr werd Egypte bestuurd door de Ptolemeïsche dynastie. Deze Griekse overheersers die meegekomen waren met Alexander de Grote bouwden prachtig tempels langs de Nijl. Deze staan er nog altijd en herinneren aan één van de boeiendste periode in de lange geschiedenis van Egypte. De Esna tempel is een mystieke en interessante tempel waarvan een deel nog maar bewaard is gebleven. De tempel is prachtig versierd. Op het plafond zie je dierenriemtekens afgebeeld en op de wanden en de 24 composietzuilen zie je prachtige afbeeldingen van Egyptische goden en Romeinse keizers. De god Chnoem wordt afgebeeld als een mens met een hoofd van een ram met twee gazellenhorens en de zonneschijf er tussen. Hij werd beschouwd als de God van de schepping. We ‘cruisen’ vervolgens verder stroomopwaarts waar we in Edfu de tempel van de zonnegod Horus (de god met het hoofd van een valk) gaan bewonderen. Het is een van de best bewaarde en ook een van de grootste tempels van Egypte, gebouwd door Ptolemaeus III in 237 v. chr. en door zijn opvolgers verder uitgebreid. De dag vliegt voorbij en we varen alweer verder naar Aswan ons eindpunt voor vandaag. Aswan is een van de mooiste plaatsen in het Nijldal. De stad ligt bij de Cataract, de eerste vernauwing in de Nijl, gevormd door grillige granietblokken. Het meest bekend zijn de Nubische tempels, die verplaatst moesten worden na de aanleg van stuwdammen in de Nijl. Philae, Kalabsha en Abu Simbel zijn daar voorbeelden van. Reeds in de tijd van de farao’s was de stad van groot strategisch en economisch belang. Van hieruit vertrokken de karavanen en boten over de Nijl met bestemming Nubië, het land van het goud en naar heel Afrika. Verder staat Aswan bekend om zijn unieke landschappen en zijn zuivere lucht. De Nijl in Egypte bepaalde het leven van de Egyptenaren. Zonder de jaarlijkse overstromingen was er namelijk geen voedsel.  Om de overstromingen te kunnen controleren werden er dammen gebouwd. Na de bouw van de Hoge dam in Aswan werd het tempelcomplex van Philae verplaatst naar het eiland Agilika. De tempel is steen voor steen afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd. Met een klein motorbootje varen we naar dit eilandje waar de Philae tempel ligt. Deze tempel is gewijd aan Isis, de godin van de liefde en muziek. 
Hierna bezoeken we het stadje Aswan en worden we rondgereden in een koets. Voor onze afscheidsavond die avond op de boot kopen we allemaal een Egyptisch gewaad. Terwijl de zon ondergaat en we genieten van een prachtige zonsondergang maken we ons klaar voor een mooi feestje aan boord.  

Maandag 12 april 1999 Rode Zee
We nemen afscheid van de African Queen en gaan op weg naar Hurghada. Strandvakantie tussen kamelen en koraal. Dat is in een notendop wat Hurghada aan de Rode Zee te bieden heeft. De azuurblauwe zee met zijn prachtige onderwaterwereld, koraal

 

Dinsdag 13 april 1999: Hurghada
Vandaag bezoeken we een aantal accommodaties in Hurghada. 

 

Woensdag 14 april 1999: El Gouna
Ten noorden van Hurghada ligt El Gouna. Een populaire plaats aan de Rode Zee dat een aantal mooie resort heeft gelegen aan een prachtige lagune.

Donderdag 15 april 1999: Snorkelen
Vandaag een heerlijke dag aan de Rode Zee. We vertrekken per boot naar Paradise Island waar we heerlijk kunnen snorkelen en kennismaken met een van de grootste attracties van de Rode Zee, de kleurrijke onderwaterwereld. Helaas is dit ook onze laatste middag in Egypte. Aan het einde van de middag worden we opgehaald voor een transfer naar de luchthaven. In de late avond vliegen we met Air Holland vanuit Hurghada terug naar Amsterdam. 

 

Â