Griekenland

In 2021 tijdens de Corona Pandemie hebben we zelf last-minute een prachtige reis samengesteld naar Griekenland. Ik was eerder al op Kreta, Cycladen en deel van de Peloponnesos geweest. Maar Griekenland is altijd een favoriete bestemming van mij dus wilde dit ook graag een keer met ons gezin beleven. We boekten retourvluchten naar Athene en van daaruit zijn we verder gereisd naar twee andere locaties namelijk het dorpje Kokala op het schiereiland Mani en Patras in het noordwesten van de Peloponnesos.   

Athene
In een paar dagen tijd hebben we een hoop moeten regelen zoals invullende diverse formulieren, antigeentesten plannen, aanschaffen van speciale mondkapjes en boekjes over Griekenland  maar daarnaast ook het zoeken en boeken van verblijf, het regelen van transfers, stoelreserveringen, parkeerplaats Schiphol en een fietstour in Athene. Maar dit is allemaal goed en vol spanning vliegen  we in de vroege ochtend van 24 juli vanuit Amsterdam naar Athene. Voor de kinderen is het extra spannend want het is erg lang geleden dat ze in vliegtuig hebben gezeten. Vooral Desmond is erg zenuwachtig bij het opstijgen en gedurende de vlucht gaat zijn koptelefoon niet meer af.

24 juli 2021 Athene
Na een goede vlucht komen we aan op de luchthaven van Athene. Alles verloopt vrij soepel en al snel hebben we onze bagage. Onze aardige en behulpzame chauffeur George verwelkomd ons hartelijk en vol verwachting gaan we naar ons appartement, gelegen in de duurste wijk van Athene. Het appartement waar we drie nachten zullen verblijven is waanzinnig mooi. De locatie is perfect; in een zeer veilige, chique buurt met een heerlijke bakker tegenover ons. Sfeervolle restaurants, supermarktje en metrohalte zijn op loopafstand. Er zijn 2 slaapkamers, een zeer ruime woonkamer met keuken, diverse terrassen met zitjes en op het dakterras bevindt zich een klein zwembad met schitterend panoramisch uitzicht over Athene en Mount Lycabettus.  
We hebben een korte nacht achter de rug dus de eerste dag doen we rustig aan. De kinderen genieten van het zwembad. Edward en ik  gaan even naar de supermarkt om wat drinken en eten te halen voor de komende dagen. In de avond besluiten we even om heerlijke Souvlaki bij een klein tentje om de hoek te halen die we opeten op ons dakterras. Na het eten hebben we weer nieuwe energie en besluiten we naar de top van de Lycabettus te gaan. Dit is een 277 meter hoge heuvel midden in het stadsbeeld van Athene en tevens ook de hoogste heuvel van Athene. Via verschillende voetpaden kan je de top beklimmen maar wij nemen heen de kabelbaan vanaf de Ploutárchou-straat. Wanneer je aankomt op de top zie je de witte kapel van Agios Georgios en wordt je beloond met een prachtig uitzicht op de verlichte Akropolis en de omgeving van Athene. Het is er behoorlijk druk, veel jonge stelletjes en andere jongeren dus we blijven er niet heel erg lang. Terug lopen we naar beneden waarbij de weg wordt verlicht door de volle maan. Het is sprookjesachtig mooi. Een mooi begin van onze reis!

25 juli 2021 Athene
Vroeg op want er staat een fietstour door Athene op de planning. Om 10.00 melden we ons bij het kantoor Meet in Athens waar onze Nederlandse gids Joost ons verwelkomd. Met onze Cortina fietsen met versnellingen gaan we op pad. Het is prachtig weer, al aardig heet zelfs (30 graden al in de ochtend) en het belooft een mooie dag te worden. Tijdens onze tour fietsen we door allerlei wijken van Athene. Joost is een zeer ervaren en enthousiaste gids en hij vertelt ons uitgebreid over de geschiedenis van Athene, de Griekse tradities maar ook het indrukwekkende verhaal van de zwerfhond Loukanikos, beter bekend als ‘de protesthond’. We maken een korte stop bij een kleine Griekse Taverne waar de gastvrouw ons meer vertelt over de Griekse keuken en uitlegt hoe de gerechten hier nog traditioneel worden bereid. We proeven een Griekse toast met olijven en drinken een glaasje Raki. De raki heeft blijkbaar gelijk effect als ik later even met mijn fiets op de grond val, flinke schaafwond op mijn bovenbeen en open knie. Maar de tour is nog lang niet klaar dus opstaan, wondje schoonmaken en gewoon door. We wandelen door de gezellige wijk Plaka met z’n gezellige restaurantjes en terrasjes en de wijk Anafiotika met kleine witte huisjes en smalle steegjes. We maken een korte stop voor een bekertje traditionele Griekse yoghurt met honing (erg zoet maar wel lekker) en Joost ons blijft amuseren met allerlei mooie Griekse verhalen. We gaan weer verder op de fiets langs allerlei prachtige bezienswaardigheden zoals de berg Akropolis met het Parthenon, de oude Romeinse Agora, de trendy wijk Psyri met veel streetart, de Bibliotheek van Hadrianus, door de Nationale tuin van Athene, langs het Syntagmaplein en het Olympisch stadion, de poort van Hardrianus en de tempel van Olympische Zeus. We stoppen kort bij het Presidentieel Paleis waar op dat moment twee  ceremoniële evzone wachters marcheren in klassieke traditionele uitrusting. Deze bestaat uit een witte kilt van 30 meter stof  die de 400 jaar Turkse overheersing voorstellen. Ze dragen een wit hemd met wijde mouwen en aan hun voeten dragen ze tsarouchi-schoenen bestaande uit een lederen klomp met zwarte pompoenen, kousenbanden met franjes en op hun hoofd dragen ze een rode baret met zijden kwast. Respect voor deze mensen om met deze hitte en in deze warme kleding uren te moeten marcheren. 

In zeer korte tijd zien we heel erg veel van de stad. Je kunt hier prima fietsen al moet je wel goed uitkijken op de drukke wegen en gaat het soms flink berg opwaarts. Een fietstour in Athene kan ik zeker aanraden om te doen. Plan dit dan ook gelijk op de eerste dag zodat je meteen een goed beeld krijgt van de stad en de gids je ook nog allerlei praktisch tips geeft. Na deze tour lopen we nog een beetje door het centrum waarna we lekker op een terrasje in de schaduw gaan lunchen. We genieten van de heerlijke Griekse keuken met een lekker wijntje erbij. Onze maag goed gevuld lopen we nog een beetje door de stad.  
In de namiddag bezoeken we nog de gevangenis van Socrates. Men gelooft dat Socrates hier gevangen werd gehouden in afwachting van zijn straf. Het bewaard gebleven achterste deel van de structuur bestaat uit drie kamers uitgehouwen in een rotsblok. Na een lange, vermoeiende maar indrukwekkende dag in de stad, nemen we de metro terug naar ons appartement. We zijn te moe om nog te koken dus we halen in de avond weer heerlijk Grieks eten en genieten nog even na op ons fijne dakterras. 

26 juli 2021 Athene
Vandaag een druk programma want het is alweer onze laatste dag in Athene en we willen nog veel zien. Eerst een heerlijk ontbijtje halen bij ons bakkertje op de hoek. We nemen de metro naar onze eerste stop, het Lykeion. Dit Lyceum was een van de drie grote gymnasia buiten de stadsmuren van het oude Athene. Het was  een sportschool en een plek waar trainingen aan soldaten en aan de cavalerie werden gegeven. Ook kwamen hier in vroege tijden rond de 6e eeuw v. Chr. vele filosofen zoals Aristoteles en sofisten samen om te discussiëren en les te geven. Het is bijzonder om er nu rond te lopen ook al zie je nu alleen nog enkele resten van muren en zuilen. Dan gaan we op weg naar de Akropolis, de bekendste bezienswaardigheid van Athene en een historische plek. De Akropolis is een rotsplateau van 300 meter bij 175 meter en ligt 80 meter boven de stad Athene. Het herbergt de heiligdommen van de Grieken. In de Myceense tijd was de Akropolis de zetel van de koning. We gaan aan de westkant naar binnen. Aan de voet van de Akropolis ligt het theater van Dionysus. Dit is het oudste en bekendste theater ter wereld en werd ter ere van de God Dionysos gebouwd, beschermer van de dramatische kunst. In dit theater werden voor het eerst de toneelstukken van de vier grote Griekse dichters Aristophanes, Aeschylos, Sophocles en Euripides opgevoerd. Dit was rond de 5e eeuw voor chr.  voor ca 15.000 toeschouwers. Tegenwoordig worden er regelmatig voorstellingen gehouden. Via wandelpaden loop je verder langzaam de heuvel op naar boven. Hier zie je dan als eerste de overblijfselen van de Propyleeën, de oude monumentale toegangspoorten van de Akropolis. Wanneer je door de poorten loopt verder naar boven toe,  zien we een enorm tempelcomplex bestaande uit zeer oude ruïnes die  symbool staan voor de Griekse beschaving. Het Parthenon is een Dorische tempel die werd gebouwd ter ere van de Griekse godin Pallas Athene (beschermgodin van de stad Athene) in de vijfde eeuw voor Christus.
Het Parthenon is ontworpen door beeldhouwer Phidias. Helaas is de tempel niet meer zoals vroeger en is veel verwoest. Op dit moment wordt de tempel ook nog steeds gerestaureerd en delen van het bouwwerk zijn ook te zien in het Akropolis Museum. Bijzonder zijn de verhoudingen. Overal is gebouwd met de verhouding 4:9, zowel voor de oppervlakte en hoogte als voor de zuilen. Deze verhouding moest de grootsheid en kennis van de democratie aanduiden. Het is een prachtige en zeer indrukwekkende tempel met hoge zuilen.  Tegenover het Partenon, staat een andere bijzondere tempel. Het Erechtheion genoemd naar de legendarische koning Erechtheus, is een prachtige antieke tempel met 6 Kariatiden (dit zijn vrouwenbeelden die die dienst doen als pilaar). De tempel is in Ionische stijl en bestaat uit drie galerijen, die op verschillende niveaus gebouwd zijn en omringd zijn met kolommen. Net als het Parthenon is het gebouw opgetrokken uit Pentelisch marmer. Het is een van de belangrijkste heiligdommen van de Grieken. We lopen door en zien de tempel van Nikè; een antieke tempel gewijd aan de god Athena Nikè oftewel de godin van de overwinning. Het is een van de vier overgebleven bouwwerken op de Akropolis en is nog redelijk intact. Vanaf hier kan je in de verte de Egeïsche zee zien. Na alles te hebben gezien, is het tijd om even een pauze te nemen en iets te gaan eten en drinken. Het is inmiddels lunchtijd en door de enorme hitte zijn we wel even toe aan iets verkoelends.  
Na de lunch lopen we door de prachtige Nationale tuinen als we uitkomen bij  het Zappeion Megaron Paleis.  dat tegenwoordig wordt gebruikt voor exposities, tentoonstellingen, evenementen en voor politieke events. Een prachtig gebouw omringd door tuinen en fonteinen en oase van rust in deze drukke stad. De dag ervoor waren we al langs het Olympisch Stadion gefietst maar vandaag nemen we de tijd om dit oude stadion van binnen te gaan bekijken. Griekenland is de bakermat van de Olympische Spelen die altijd werden gehouden in de stad Olympia. Het oude stadion van Athene werd gebruikt voor de atletiekwedstrijden van de Panathenaeën en werd in 329 v. Chr. gebouwd in de vorm van een hoefijzer en bood plaats aan ca 50.000 toeschouwers. In 1896 werd het gerestaureerd voor de eerste moderne Olympische Spelen van 1896. Het is bijzonder om nu hier te zijn aangezien juist dit moment (juli 2021) de Olympische Spelen plaats vinden in de stad Tokyo. Het is het enige stadion ter wereld dat van volledig marmer is gemaakt en heet het Panathinaiko Stadion maar wordt lokaal ook wel Kalimarmaro (kalo marmaro betekent mooi marmer) genoemd. Het is tevens het eindpunt  van de legendarische Marathon van Athene die hier nog steeds plaats vindt. Er zijn maar weinig andere mensen als we het stadion bezoeken en het is indrukwekkend om over de marmeren trappen te lopen van de tribunes. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de bovenste treden. Via een smalle doorgang komen we bij een klein museum terecht dat de geschiedenis van de Olympische Spelen en dit stadion weergeeft. Je ziet o.a. alle fakkels van de Olympische Spelen die tijdens de Spelen zijn gebruikt maar ook de landenaffiches, krantenartikelen, foto’s van de bouw van het stadion en van winnaars. Mooie aanvulling op ons bezoek en zeker de moeite waard om te bezoeken. Via de Tempel van Zeus lopen we naar het Akropolis Museum. We hebben helaas nog maar een uur de tijd om hier rond te lopen maar dit blijkt toch voldoende te zijn om de hoogtepunten van het museum te bezoeken. Het museum werd geopend in 2009 en hier bevinden zich meer dan 4000 voorwerpen uit de Akropolis omgeving. Een deel bevindt zich in dit museum en een ander deel staan o.a. in het Britisch Museum in Londen omdat deze tijdens de Turkse bezetting door de Engelsen werden meegenomen. Ondanks acties van de Griekse regering, om deze schatten terug te halen naar Athene is dat tot op heden nog zonder succes. Het is een groot, hoog en modern gebouw met veel glas en daardoor ook veel licht. Op de bovenverdieping waar onder meer de Griekse Parthenonsculpturen staan, is er overal glas en heb je een indrukwekkend 360° uitzicht op de Akropolis en het Parthenon. Onder het gebouw bevinden zich archeologische resten van bouwwerken daterend uit de 4e-7e eeuw v.Chr. die geconserveerd zijn en zichtbaar door de vloer van de begane grond. Een bezoek aan dit museum is echt de moeite waard! We hebben helaas geen tijd meer om nog meer van deze prachtige stad te zien. Het waren 3 mooie, intensieve dagen die we maximaal hebben benut. We gaan terug naar ons heerlijke appartement en ons alvast voorbereiden voor ons vertrek de volgende dag. 

27 juli 2021 Kokala
Onze chauffeur George staat alweer klaar de volgende ochtend om ons naar de luchthaven te brengen waar onze huurauto voor ons klaar staat. We krijgen een gratis upgrade en een mooie zwarte 5 deurs Mercedes met nauwelijks kilometers op de teller. De airco werkt prima (erg fijn bij 45 graden)en we gaan op weg naar onze eerste stop; het Kanaal van Korinthe. Dit is gelegen in het gelijknamige deelgebied op de Peloponnesos en vormt sinds 1893 een verbinding tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe. Grote vrachtschepen, maar ook zeilboten en kleine jachten varen door dit smalle kanaal dat 6,3 kilometer lang, 24 meter breed en het water is acht meter diep. Het is het smalste kanaal te wereld en de rotswanden zijn op sommige plaatsen zo’n 80 meter hoog. Je kan het niet missen want het ligt vlak langs de doorgaande snelweg van Athene richting de Peloponnesos. Vanaf de brug heb je een mooi zicht op het Kanaal van Korinthe. Voor de avonturiers is hier de mogelijkheid om te bungeejumpen.
We lopen over de brug waar we een prachtig uitzicht hebben op het indrukwekkende kanaal met zijn azuurblauwe water en hoge rotswanden. Helaas varen er op dat moment geen boten doorheen. We lunchen even bij een van de vele toeristische restaurantjes waarna we verder rijden naar onze volgende stop Sparta. Hier hebben we maar weinig tijd aangezien we nog een eind moeten rijden naar onze eindbestemming Kokala en we hier niet in het donker willen aankomen vanwege de vele bergweggetjes. In Sparta maken we alleen een korte stop bij het Leonidas monument. Hier staat een bronzen standbeeld van Koning Leonidas van Sparta, op de plaats waar de slag van Thermopylae plaats vond. We slaan nog even eten en drinken in bij de lokale supermarkt waarna we door rijden. Een prachtige weg door de bergen, over smalle wegen, langs de prachtige kust met zijn vele baaien en azuurblauwe zee. Het is al laat als we eindelijk aankomen bij ons tweede huisje en de eigenaar niet meer op ons heeft gewacht en de sleutel onder de mat heeft gelegd.   

Kokala
De Peloponnesos heeft in het zuiden drie uitlopers die als vingers in de Middellandse Zee steken en Mani is de middelste ervan. Het is een prachtig en bergachtig gebied met veel slingerwegen en kleine dorpjes.  Hier bevindt zich ook in het uiterste zuiden het kleine dorpje Kokala waar we de komende vijf nachten zullen verblijven. Ons huisje is erg basic maar ligt wel direct aan zee en heeft zeer goede airconditioning in iedere ruimte wat erg fijn is bij temperaturen van 46 graden. Er zijn 3 slaapkamers, kleine woonkamer, badkamer en keuken en terras met tafel en stoelen. Op 10 meter afstand is een klein rotsachtig strand met veel keien en waar je via een klein trapje het water in gaat. Vooral als het vloed is zijn de golven hoog en het water wild maar maar onze waterrat en waaghals Maarten is niet bang en gaat gelijk na aankomst een duik nemen om even af te koelen. Het dragen van waterschoentjes is wel een must! De stranden en zeebodem bestaan voornamelijk uit kiezels en keien. 

28 juli 2021 
Vandaag is een rustdag na een paar intensieve dagen is het lekker om even te relaxen. In de ochtend gaan Edward en ik het dorpje verkennen, op zoek naar de lokale bakker om ontbijt te halen. Het is al heet als we rond 10.00 uur gaan lopen. Het dorpje is klein met een klein strandje, kerkje, paar huizen en 1 straat waar zich de bakker, supermarkt en een paar restaurantjes bevinden.  We zijn de enige toeristen hier. Bij het kleine strandje voor ons huis gaan we eerst even zwemmen maar als we gebruik maken van de stoelen en parasol die hier al lagen wordt dit niet gewaardeerd door de lokale mensen. We besluiten dus maar naar het baaitje bij het dopr te gaan in de middag. Het zeewater is zeer helder en warm en overal zie je kleine vissen om je heen zwemmen, Onze snorkel en duikbrillen komen goed van pas en het is hier echt genieten. Rond 17.00 is het strand zelfs bijna verlaten en hebben we een privé-strand. In de avond eten we gezellig op het terras en spelen nog spelletjes totdat de zon ondergaat. 

29 juli 2021
Vandaag is ook weer een relaxte dag en genieten we van het mooie strand en zwemmen/ snorkelen in de warme zee. We bekijken de kaart van het schiereiland en maken plannen voor de volgende dag om een beetje te gaan touren. We laten heerlijke Griekse souvlaki bezorgen bij ons huisje en in de avond gaan Maarten en ik nog even de sterrenhemel bewonderen bij ons kleine strandje. 

30 juli 2021
We beginnen onze tour met een bezoek aan een oud klooster; het nonnenklooster van Panagia Faneromeni. Het is een van de best verborgen geheimen nabij Kotronas want bijna niemand bezoekt dit prachtige klooster gelegen op de berg Arabikia Het is lastig om hier te komen en met de auto rijden we over zeer smalle en steile bergweggetjes met veel bochten. Maar als we eenmaal boven zijn worden we beloond met een adembenemend uitzicht. Het klooster heeft zijn architectonische uitstraling behouden en heeft een oude geplaveide binnenplaats met veel stenen trapjes, bogen en kleine nissen. Verder zie je hier nog de uitgebreide vestingwerken met wallen en schietgaten. De kerk zelf is helaas gesloten maar volgens de boekjes behoort het tot een van de mooiste kerkelijke monumenten van Mani en is versierd met een zeer groot aantal muurschilderingen met levendige kleuren die zeer goed bewaard zijn gebleven. De kerk is in de 14e eeuw gebouwd. Vervolgens gaan we verder in noordelijke richting naar het plaatsje Githion. Het is de grootste stad van Mani en genoemd naar het kasteel van Mainia en is gelegen in het departement Lakonia. Het is een sfeervol stadje aan de pittoreske haven met veel terrasjes aan het water en een lange boulevard. We maken een korte wandeling naar het kleine schiereiland waar zich de vuurtoren bevindt. Het is er rustig en er zijn door Corona nauwelijks toeristen hier te vinden. Op een terrasje aan het water drinken we even iets waarna we verder rijden.  Op zo’n 10 minuten afstand van Gythio ligt het mysterieuze scheepswrak Dimitrios. Het is een prachtig compleet verroest schip dat deels op het strand en deels in het water ligt. Jammer dat het schip grotendeels is bespoten met graffiti tekeningen waardoor de authenticiteit een beetje verloren gaat. Maar het is wel een fotogeniek schip en ik heb aardig wat foto’s geschoten. Bijzonder is dat op het strand ook eieren van zeeschildpadden liggen, dit zie je aan de kleine plaatsen in het zand die met stokjes zijn afgezet. Het strand heeft verder weinig faciliteiten maar de kinderen vinden het heerlijk om hier even een duik te nemen en af te koelen in het water. De terugreis is nog een aardige rit, door de bergen en kleine dorpjes met natuurstenen huizen en ruige kustlijn. Een mooie dag en als de zon ondergaat en de hitte minder wordt zitten we nog heerlijk even buiten te genieten van de zwoele avond en doen we spelletjes. 

31 juli 2021
Vandaag ons laatste dagje hier in Kokala en dus plannen we nog een laatste autorit door deze prachtige bergachtige omgeving. Tenslotte is het met de airco aan in de auto heerlijk koel. Dit keer gaan we naar het zuidelijkste puntje van Mani naar het dorpje Vathia. Dit bergdorpje is bijna onbewoond en gebouwd op een heuvel met prachtig uitzicht over zee. Op een kleine oppervlakte bevinden zich allemaal natuurstenen huisjes maar ook een aantal oude torens en een kerkje. Het dorp is in de 16e eeuw gebouwd maar pas vanaf de 18e eeuw werd het economisch welvarend en woonden er zo’n 300 mensen die leefden van de landbouw en de olijvenoogst. In het begin van de 20e eeuw verlieten de meeste inwoners het dorp en tegenwoordig leven hier nog maar amper mensen. Het wordt vooral door toeristen bezocht maar als wij er zijn is het er gelukkig rustig. Het is bijzonder om door dit verlaten en vervallen dorpje te wandelen waarbij je achter ieder muurtje weer geniet van het prachtige uitzicht op de bergen en de baaien. We maken een korte stop waarna we terugrijden om nog even een laatste duik in zee te doen. In de avond gaan we uiteten bij een lokaal restaurantje wat hoog aangeschreven staat op internet maar dit valt toch tegen. Het wordt vooral bezocht door de lokale bevolking en ze spreken er geen Engels en dat is best lastig met bestellen. De tafels, stoelen, bestek en het servies is van plastic en het is lastig communiceren met de ober. We krijgen na lang wachten uiteindelijk wel ons eten maar het was niet helemaal wat we hadden verwacht. Maar het uitzicht op het dorpje en de baai is mooi dus we genieten toch van deze avond.  

1 augustus 2021 Olympia – Patras
We verlaten ons huisje aan zee en gaan op weg naar het dorpje Olympia. Dit dorp staat bekend als de bakermat van de Olympische Spelen en een van de bekendste bezienswaardigheden van de Peloponnesos dus we willen dit niet missen tijdens onze reis.  Het dorpje is nagenoeg uitgestorven en toeristen zijn er nauwelijks. Vanaf het begin van de Griekse tijdrekening (776 voor Christus) is dit de plek waar de Olympische Spelen gehouden werden. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken waarna deze naar de bestemming reist waar de Olympische Spelen dat jaar worden gehouden. Deze prachtige Archeologische site is zeker de moeite waard om te bezoeken en staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 
We zien de tempel van Hera, gebouwd rond 600 voor Christus en de oudste tempel in de Altis. Op deze plaats wordt de fakkel ontstoken voor de Olympische vlam. Ter ere van de Olympische Spelen van 468 voor Christus bouwden de inwoners van Olympia de Tempel van Zeus. De tempel heeft een hoogte van tien meter en een breedte van twee meter en had 34 massieve zuilen. In de tempel stond het beroemde Zeusbeeld van Pheidias. Helaas raakte de tempel in verval mede door aardbevingen, overstromingen en een verwoestende brand waarbij het beroemde beeld verloren ging. Tijdens ons bezoek zien we alleen nog de overblijfselen van de tempel. We lopen door deze oude stad als we ook het oude Olympisch stadion zien. Van het oude stadion is niet veel meer over, nadat we door een poort gaan komen we op een terrein met een lengte van ongeveer 200 meter en een breedte van ruim dertig meter. Voor die tijd was dit een groot stadion. Hier werden de sportactiviteiten gehouden die met veel ceremonie werden opgedragen aan de god Zeus. We lopen terug want het is inmiddels erg heet geworden en zoeken verkoeling in het Archeologisch museum dat zeer interessant is.  Hier bevindt zich een grote collectie prehistorische vondsten, diverse beelden en andere kunstwerken. 
Na een paar uur rond te hebben gelopen, kopen we nog even wat drankjes in het stadje en rijden dan door naar onze volgende bestemming Patras. Dit is nog een flinke rit over een vervelende tweebaansweg waar je zowel links als rechts kan inhalen over de vluchtstrook en er ook nog overal snelheidscontroles zijn. De Grieken rijden als gekken hier en je wordt van alle kanten ingehaald als je probeert je aan de snelheid te houden, dus toch maar beetje gas erop! Patras is een drukke stad en onze villa ligt hier gelukkig net buiten maar het is wel nog even zoeken. Uiteindelijk rijden we de stad even uit en de bergen in. Bovenop de berg bevindt zich onze prachtige villa waar we de komende 5 nachten zullen verblijven. Nadat we een rondleiding hebben gehad door de villa (waarvan wij alleen de begane grond gebruiken) is het al bijna avond. We bestellen heerlijke Souvlaki met salade en aardappeltjes want tijd voor boodschappen te doen is  er niet meer en in het dorp is ook geen echte supermarkt. Dit moeten we morgen maar even gaan uitzoeken. De villa is werkelijk prachtig met schitterend uitzicht op de bergen om ons heen, de zee en de mooie brug 2880 meter lange Rio-Antirriobrug die het schiereiland Pelopennessos met het Griekse vasteland verbindt. 
Op de begane grond van de villa is een woonkamer met annex keuken en twee slaapkamers. De villa wordt omgeven door een enorme grote tuin met groot privé-zwembad met duikplank en een relaxruimte met pooltafel. Er zijn ligbedden, parasols en meerdere zitjes met stoelen/banken waar de kinderen kunnen chillen en waar we samen eten en spelletjes kunnen spelen. Het is heerlijk om hier de laatste dagen van onze vakantie te kunnen vertoeven. We genieten van een adembenemende mooie zonsondergang. Het enige wat ontbreekt is airconditioning en die nacht drijven we dan ook bijna het bed uit van de hitte. Er zijn wel ventilatoren maar het is niet prettig om hier mee te slapen want ze maken veel lawaai. 

2 augustus 2021
Vandaag is een relaxdag. In de ochtend gaan Edward en ik nog even flink boodschappen inslaan voor een paar dagen bij een grote supermarkt in de stad. Het is hier in vergelijking met Nederland erg goedkoop. Veel drank (lekkere wijnen, biertjes, limoncello) en lekkere dingen ingekocht. De middag wordt besteed met zwemmen, zonnen en een spelletje Risk spelen. Onze Risk potjes duren altijd lang en gaan gepaard met veel discussie en harde deals. Over de uitkomst en elkaars strategieën wordt altijd nog lang nagepraat. We koken zelf die avond, doen een potje poolen en de dag is om gevlogen als de zon alweer ondergaat. 

3 augustus 2021 Patras
Vandaag nog een rustdag; veel zwemmen, spelletjes doen en lekker luieren. Morgen is het vroeg opstaan want dan staat Delphi op het programma. Vanwege de hitte willen we al om 08.00 vertrekken zodat we daar niet al te laat zijn. 

4 augustus 2021 Delphi
We vertrekken op tijd en via een prachtige route bereiken we na twee uur de archeologische site van Delhi, gelegen aan de voet van de berg Parnassos. Het landschap is hier groen en werkelijk prachtig. Tegen de helling van de berg ligt dit prachtige complex bestaande uit
ruïnes, opgravingen, tempels, theaters, een stadion en schatkamers uit de 7e eeuw voor Christus. Een mysterieuze omgeving met het wereldberoemde orakel van Delphi. Het is een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Griekenland en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 
Centraal op het terrein is de Tempel van Apollo, deze dateert uit de vierde eeuw voor Christus. Het was de tempel van de waarzeggers. Door een aardbeving en een brand zijn er helaas alleen nog enkele zuilen te zien. De oude Grieken vroegen het orakel van Delphi om advies en om hun toekomst te voorspellen. In het amfitheater werden vroeger festivals georganiseerd en dit bood plaats aan ruim 5.000 zitplaatsen. Hier heb je tevens een prachtig uitzicht over het gehele terrein en de bergen. We klimmen de berg op naar boven (valt niet mee met 45 graden) en komen boven bij de ruïnes van het stadion waar destijds de Pythische Spelen werden georganiseerd. Net als de Olympische Spelen werden deze ook iedere vier jaar gehouden. Om 12.00 gaat de site onverwacht dicht vanwege de hitte en pas om 17.00 zal deze weer open gaan. We hadden dit dus goed gepland en net op tijd alles kunnen zien. Om af te koelen bezoeken we het Archeologisch Museum dat een exclusieve en indrukwekkende collectie heeft van vondsten en overblijfselen uit Delphi zelf. Vooral het bronzen beeld van de wagenmenner uit 476 voor Christus is beroemd maar ook in de andere ruimtes zijn prachtige beelden en andere kunstvoorwerpen te bewonderen. In de middag stappen we in de auto en zien een temperatuur van 50 graden op ons dashboard staan. De stoelen en het stuur zijn zeer heet en het duurt even voordat de airco werkt. We besluiten om uiteindelijk meteen terug te rijden naar Patras. Delhi vind ik echt prachtig en moet je gewoon gezien hebben. De prachtige omgeving is echt uniek. We koken weer zelf en eten gezellig buiten terwijl de zon ondergaat en de lucht prachtig rood kleurt boven de stad.  

5 augustus 2021 
Vandaag komen de schoonmaaksters ons huis schoonmaken dus blijven we thuis. In de middag gaan we nog even de laatste inkopen doen en koop ik nog een leuke hoed bij de lokale supermarkt. We doen spelletjes en poolen een aantal potjes. We nemen af en toe een duik in het zwembad om weer af te koelen en kijken ook de Olympische Spelen. Het is tenslotte vakantie en bloedheet. Ik zou hier nog wel een weekje kunnen vertoeven maar helaas gaan we morgen alweer terug naar Nederland. 

6 augustus 2021 Nafplion
Vandaag is onze laatste dag en we mogen gelukkig iets later uitchecken. Nadat we de auto hebben ingepakt gaat we op weg naar Naphlion. 
In mijn backpackerstijd was ik hier ook geweest en het leek me erg leuk om weer terug te gaan. Naphlion  is de oude hoofdstad van Griekenland en tegenwoordig een belangrijke toeristische bestemming voor toeristen en Grieken. Het behoort tot één van de mooiste stadjes van het schiereiland de Peloponnesos. We parkeren onze auto bij de haven en lopen langs de boulevard Akti Miauli.  We zien het eilandje Bourtzi met de gelijknamige burcht. We drinken eerst een koel drankje op het terras voordat we het stadje verder gaan verkennen. Achter de boulevard ligt een wirwar van kleine smalle straatjes met winkeltjes, restaurants en terrassen.  Hier kopen we nog even de laatste souvenirs. In het centrum bevindt zich de Vouleftiko Tzami moskee uit 1550 die nog niet zo lang geleden is  gerestaureerd. Wanneer je door de stad loopt zie je bovenop de berg de oude vesting Palamidi. We hebben helaas niet genoeg tijd om deze te bezichtigen.  We besluiten om ook iets te gaan eten en bij een kleine taverne vinden we een tafeltje buiten en genieten we van een heerlijke Griekse maaltijd als afsluiter van de vakantie. 
Wanneer we terugrijden naar de luchthaven van Athene zien we onderweg in de heuvels de bosbranden. Griekenland is deze zomer veel in het nieuws door de vele bosbranden op allerlei Griekse bestemmingen. In Patras omgeving waren er ook flinke bosbranden al hebben wij daar gelukkig niks van gemerkt of gezien.  Op de luchthaven staan er lange rijen bij de incheckbalies. Onze mondkapjes gaan weer op en uiteindelijk gaan we laat in de avond aan boord van ons Transavia toestel voor onze terugvlucht naar Amsterdam. 
Ik kijk terug op een mooie reis waar we ondanks de enorme hitte heel veel hebben ondernomen en hebben gezien.  We verbleven in mooie accommodaties en ik heb enorm genoten van de mooie stranden, het azuurblauwe heldere water van de zee, de prachtige historische bezienswaardigheden en onze villa in Patras. Het was een zeer geslaagde vakantie!